Groninger verzetshelden

Reint Dijkema - Siddeburen

Geboren: 20 september 1920, Smilde

Gestorven: 22 augustus 1944, Kamp Vught

Dokter Klaas Dijkema en zijn gezin kwamen in 1926 in Siddeburen wonen, waar Reint, zijn vier jongere broers en twee jongere zussen opgroeiden. Reint wilde net als zijn vader arts worden en begon in 1938 aan een studie geneeskunde in Groningen.

De Duitse inval en de jodenvervolging raakten Reint diep. Toen in mei 1942 het dragen van een jodenster verplicht werd, naaiden Reint en zijn broer zelfgemaakte sterren op hun kleding. Ze werden gearresteerd en zes weken opgesloten in Kamp Amersfoort, waar ze hardhandig werden 'heropgevoed'.

Na zijn vrijlating raakte Reint steeds meer bij het verzet betrokken. Hij voerde overvallen uit, werd coördinator van de verzamelde Groninger Knokploegen en liquideerde de NSB-politieman Elsinga, waarna de nazi's als represaille zes onschuldige Nederlanders doodden. Reint voelde wroeging over de doden die door zijn hand waren gevallen, maar besloot toch door te gaan met zijn verzetswerk.

Op 4 juni 1944 werd hij in Groningen neergeschoten en gearresteerd. In het Scholtenhuis volgden zware martelingen, maar Reint bleef zwijgen, kracht puttend uit zijn geloof. Na twee weken werd hij overgebracht naar Kamp Vught, per brancard omdat zijn voeten waren gebroken. Op 22 augustus 1944 werd hij in Vught gefusilleerd.

 

In Bie t Schildt, het blad van de Historische Vereniging Bie t Schildt, verschenen verschillende uitgebreide artikelen over Reint Dijkema, die te bekijken zijn als PDF (ca. 30MB)