Groninger verzetshelden

Willem Wester - De Wilp

geboren: 14 december 1915, Winschoten

gestorven: 24 oktober 2006, Drachten

Willem Wester zat volop in het Marumer verzet. Hij waarschuwde voor razzia’s en hielp onderduikers. Mede door zijn vindingrijkheid bleven tijdens de meistaking van 1943, 40 Marumer notabelen uit handen van de SD.

Ook gelukte het hem om verzetsman dominee van der Wouwe, die al in het Scholtenhuis zat en op de dodenlijst stond, vrij te krijgen en onder te laten duiken.

Daarnaast heeft Wester een rol gespeeld bij een wapendropping bij Bakkeveen. De wapens zijn met een groentehandelaar naar de Knokploeg in Groningen vervoerd.

Wester richtte in 1944 de plaatselijke afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten op. 

Toen op vrijdag 13 april 1945 Canadese verkenningstroepen met een paar lichte pantserwagens vanuit Oosterwolde doorstootten naar Marum was wachtmeester Wester hun gids.

Willem Wester is ook nog dominee geworden. Naast z’n werk studeerde hij theologie. Op 56-jarige leeftijd werd hij hulppredikant en in 1974 werd hij bevestigd als predikant in Tijnje. Daarna heeft hij het ambt nog bekleed in Uithuizermeeden, Drogeham en Schoonoord. In 1987 ging hij met emeritaat. Daarna vestigden dominee en mevrouw Wester zich in Surhuisterveen, waar ze woonden tot de dood van Willem Wester in oktober 2006.

 

Lees ook: 'Een politieman in verzet', Jan Buitkamp - 't Olde Guet, 2010