Groninger verzetshelden

Tjaako Zijlema - Garrelsweer

Geboren: 6 oktober 1912, Ten Boer

Gestorven: 13 juli 1979, Ens

Tjaako Zijlema was manufacturier in Garrelsweer. Na de bezetting dook hij onder omdat hij geen gehoor wilde geven aan de oproep voor de Arbeitseinsatz. Zijn verzetswerk bestond aanvankelijk uit het bieden van een schuilplaats aan mensen die werkzaam waren in het verzet. In 1943 werd hij leider van de Beweging Zonder Naam. Deze verzetsgroep werd na de oorlog de “Verzetsgroep Zijlema” genoemd, waar ook Fokko Zuidveld deel van uitmaakte. De groep opereerde in de regio, maar werkte ook samen met andere verzetsorganisaties in Nederland. In 1944 werd Zijlema gevraagd voor een functie bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

Na de oorlog is hij vertrokken naar de Noordoostpolder, waar hij textielwinkels opzette in Ens, Kampen, Lelystad, Dronten en Almere. Hij is postuum geëerd met het verzetsherdenkingskruis.

 

Bovengenoemde informatie komt uit het boek Verzetsgroep Garrelsweer, geschreven door Ineke Kerssies. Zij is een kleindochter van Tjaako Zijlema en ze heeft het werk van de verzetsgroep Zijlema (en de rol van haar opa hierin) zeer uitgebreid beschreven.