Groninger verzetshelden

Siet Tammens - Groningen

Geboren: 29 juli 1914, Kloosterburen

Gestorven: 27 september 2014, Winsum

Siet Tammens werd geboren op 29 juli 1914 in Kloosterburen. Toen de oorlog uitbrak werkte zij in het speciaal onderwijs als lerares. Siet raakte heel geleidelijk betrokken bij het verzet. Haar eerste echte verzetsdaad was het onderbrengen van een Joodse leerling van haar school. Na verloop van tijd rolde ze steeds verder het verzet in en uiteindelijk had Siet zelfs de leiding over een verzetsgroep in de stad Groningen.

Naarmate de oorlog vorderde werd er steeds beter samengewerkt tussen de verschillende verzetsgroepen. Vanaf de zomer van 1943 kwam Siet in de Groninger Top te zitten, het hoofdorgaan van het verzet in de provincie. Tijdens de vergaderingen werd van alles besproken: contacten met andere verzetsgroepen en landelijke top, het vervalsingswerk, de verdeling van documenten en wapens, de coördinatie van het Groningse studentenverzet, de aanpak van verraders en natuurlijk de organisatie van de onderduik. In deze top werd ook bepaald of iemand geliquideerd moest worden, wanneer hij te gevaarlijk werd. Hiermee was de Top ook een soort van rechterlijke macht in het verzet.

Voor haar verzetswerk ging ze regelmatig naar Amsterdam, daar werden de landelijke contacten onderhouden. In de hoofdstad werd zij op 13 juni 1944 gearresteerd, waarna Siet naar het concentratiekamp Vught werd gestuurd. Van hieruit werd ze naar de strafgevangenis het Oranjehotel in Scheveningen gebracht, hier werd ze stevig verhoord. Na Scheveningen keerde zij terug naar Vught, waar Siet een beroerde tijd heeft meegemaakt. Al deze tijd kende de bezetter niet haar echte identiteit, ze was opgepakt onder haar schuilnaam; Martha Oosterveen. In kamp Vught werd ze herkend en werd Siet naar Groningen gebracht. Hier hoorde zij dat ze ter dood was veroordeeld. Maar zover is het niet gekomen, Siet werd via Delfzijl naar het concentratiekamp Borkum getransporteerd, waar zij tot het einde van de oorlog heeft gezeten.