Groninger verzetshelden

Selma van Hasselt - Groningen

Geboren: 9 maart 1920, Groningen

Gestorven: 1 maart 1945, concentratiekamp Malchow (Duitsland) 

De geschiedenis van Selma van Hasselt vormt een indringend beeld van een moedige joodse vrouw in een vijandige wereld. De 21-jarige Selma weigert haar geest te laten breken door de Duitse bezetter en sluit zich aan bij het gereformeerde verzet. Met geblondeerd haar en vervalst persoonsbewijs reist ze met de trein door heel Nederland om onder andere de illegale krant Trouw te verspreiden.

Per toeval wordt ze op 28 januari 1944 op het station in Arnhem gearresteerd. Tijdens de verhoren laat Selma, ondanks de zware mishandelingen, niets los. Op 8 januari vertrekt ze naar kamp Westerbork, vanwaar ze een maand later op transport moet naar het oosten. Vlak voor haar vertrek weet ze nog snel een afscheidsbrief te schrijven:

Mijn innig geliefden,
Vanavond plotseling gehoord, dat ik op transport ga in beestenwagens naar het Oosten. Wat een afschuwelijke tijding! (…)
Hoe ik jullie in mij hart heb, weten jullie niet. Nu mis ik jullie zo erg. Hebben jullie ooit een berichtje van mij gehad? Op mijn woord ik heb niets verraden. Ik ben erg geslagen door de SD. (…)
Ik ben sterk en moedig. Liefste allen mijn dank voor alles. (…) uitkomst komt er. Ik voel me rijk, ondanks alles. Vele zoenen van jullie Selma.

Selma zal de oorlog niet overleven. Ergens in maart of april van het jaar 1945 overlijdt ze op 25-jarige leeftijd in het relatief onbekende werkkamp Malchow in Duitsland.

 

Ron van Hasselt schreef de trieste maar indrukwekkende geschiedenis van zijn achterachternicht Selma van Hasselt in het boek Afscheid in Malchow en andere bijna vergeten verhalen (2014).