Groninger verzetshelden

Klaas Nieboer - Foxhol

Geboren: 14 augustus 1925, Foxhol

Gestorven: 22 augustus 1944, Kamp Vught

De dan zestienjarige Klaas Nieboer krijgt op 10 april 1942 het bericht dat zijn vader is overleden in Duitsland. Bijna een jaar eerder is Cornelus Nieboer gearresteerd wegens illegaal slachten en weggevoerd naar Oraniënburg en later naar kamp Wevelsburg.

De jonge Klaas gaat naar de middelbare school in Hoogezand, maar wanneer hij, samen met een paar andere jongens, hun excuses moeten aanbieden aan een leraar die ze zouden hebben uitgescholden voor 'vuile NSB'er', weigert Klaas. Hij heeft niets gezegd en hoeft dus ook geen sorry te zeggen. Klaas begint te spijbelen en krijgt uiteindelijk een baantje bij een van de fabrieken van Scholten.

Wanneer hij achttien wordt, komt de oproep voor de Arbeitseinsatz. Klaas duikt onder en komt op zijn schuiladres in contact met de illegaliteit van Noord-Drenthe. Al snel doet hij mee aan gewapende overvallen.

Een overval in Noord-Sleen op 15 mei 1944, met de bedoeling Ausweise te bemachtigen, mislukt. Klaas wordt getroffen door een kogel, maar weet zich te verstoppen in de bossen. Toch wordt hij gevonden, gearresteerd en overgebracht naar Kamp Vught. Daar wordt hij op 22 augustus 1944 gefusilleerd, samen met 22 anderen.

 

Bron: Klaas G. Bos en Jacob H. Bos, Hoogezand en Sappemeer tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 (Bedum 1991)