Groninger verzetshelden

Jacob Jan Zijp - De Wilp

geboren: 29 januari 1903, Landsmeer

gestorven: 10 mei 1976, Harderwijk

Jacob Jan Zijp was van 1932 tot 1956 hoofd van de bijzondere school in De Wilp. Meester Zijp was in de bezettingsjaren hoofd van de plaatselijke ‘Ondergrondse’. Door zijn toedoen zijn veel Joodse mensen, Engelse piloten en anderen die gezocht werden, ontkomen aan de handen van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers.

Naast het ‘gewone verzetswerk’ heeft Zijp onder andere vier geallieerde piloten helpen onderduiken, waaronder een Amerikaan, die op klaarlichte dag, onder grote belangstelling neerkwam.

Ook heeft het gezin aan verschillende joodse mensen onderdak verleend. Tijdens haar onderduik bij de familie Zijp werd een vrouw ernstig ziek. Zij is in 1944 in het Academisch Ziekenhuis overleden.

Zijp ontving van de Israëlische regering de hoogste onderscheiding, de Yad Vashem.

Zijp heeft na zijn arrestatie in januari 1945 gevangen gezeten in het Scholtenshuis in Groningen, waar hij zware martelingen heeft ondergaan. Van daaruit werd hij naar een strafkamp in Wilhelmshaven gestuurd, waar hij wonderwel zes Wilpster vrienden ontmoette. Hoewel ziek, verzwakt en sterk vermagerd kwamen allen direct na de bevrijding.

 

Lees ook: 'Een schoolmeester in verzet', Jan Buitkamp - 't Olde Guet, 2006