Groninger verzetshelden

Hendrik Boersema - Stedum

geboren: 04 april 1903, Antwerpen

gestorven: 22 januari 1945, Dokkum

De familie Boersema was vanwege de Eerste Wereldoorlog vanuit België naar Nederland gevlucht. Hendrik Boersema werd gemeentesecretaris in Stedum en woonde in de Hoofdstraat.

Tijdens de oorlog werd er een NSB-burgemeester benoemd in Stedum. Boersema nam in 1943 tijdens en vanwege de Duitse bezetting ontslag en is, na dat hij het Stedumer Bevolkingsregister heeft laten verdwijnen, ondergedoken in zijn eigen huis.

Boersema werd begin 1945 gearresteerd, toen NSB-burgemeester Brontsema en NSB-boer Arkema aan de deur kwamen om ruimte voor evacués te vragen. Wellicht was de inzet ook wel huiszoeking. Als reden voor zijn aanhouding werd ‘principiële werkweigering voor de Duitsers’ aangegeven.

Als represaille voor een bevrijdingsactie van het verzet in De Valom in Friesland, waarbij onder andere een topman van de SD omkwam, is Boersema samen met 19 andere gevangenen uit Groningen en Friesland gefusilleerd aan de Woudweg bij Dokkum.

Hij liet een vrouw en twee heel jonge kinderen achter. Boersema ligt begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Stedum.