Groninger verzetshelden

Gerrit Imbos - Foxhol

Geboren: 21 juli 1921, Foxhol

Gestorven: 3 mei 1943, Hoogezand

Gerrit Imbos werd geboren als vijfde kind in een gezin van elf kinderen. Hij ging naar school in Foxhol en speelde in zijn vrije tijd bij de plaatselijke voetbalclub. Toen hij 14 jaar was, ging hij aan het werk bij scheepswerf Mulder in Foxhol en later als hellingknecht bij Bodewes in Martenshoek.

In 1943 braken in het hele land stakingen uit, ook bij de fabrieken en scheepswerven in de gemeenten Hoogezand en Sappemeer. De mensen weigerden om nog langer voor de Duitsers te werken. De bezetters namen direct maatregelen tegen de stakingen en kondigden het politiestandrecht af, waardoor doodvonnissen zonder pardon konden worden voltrokken.

Op zondag 2 mei 1943 werd in de meeste fabrieken in Hoogezand en Sappemeer besloten weer aan het werk te gaan. Bij enkele kleinere fabrieken werd nog gestaakt, wat reden was voor de Duitsers om in te grijpen. Op maandag 3 mei werden door de SD 31 stakers opgehaald en weggevoerd. Bij de familie Imbos werd vader Gerrit Imbos opgehaald en naar het beruchte Scholtenhuis in de stad Groningen gebracht voor ondervraging. Tegen het eind van de avond werd hij weer thuisgebracht: men had zijn zoon Gerrit jr. moeten hebben. Gerrit werd alsnog meegenomen naar het Scholtenhuis.

Een van de vrachtwagens van de SD kwam vroeg in de morgen van de vierde mei terug naar Hoogezand, met daarin vijf mannen. Cornelis Luinstra (19 jaar), Paulinus Nieuwold (41 jaar), Riwold Terpstra (29 jaar), Willem van Rossum (19 jaar) en Gerrit Imbos (21 jaar) werden allen bij de strokartonfabriek van Beukema in Hoogezand tegen de muur gezet en doodgeschoten.

 

Bronnen:
Klaas G. Bos en Jacob H. Bos, Hoogezand en Sappemeer tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 (Bedum 1991)
Wikipedia