Groninger verzetshelden

Bene Roelf Westerdijk - Uithuizermeeden

Geboren: 15 juni 1909, Mensingeweer

Gestorven: maart/april 1945, nabij Norg

Bene kwam op achtjarige leeftijd op de boerderij aan de Hooilandseweg 145 in Uithuizermeeden wonen. Het gezin bestond uit vader Marten, moeder Trientje, twee broers en een zus. Bene was het derde kind in de rij.

In 1937 trouwde Bene met Altina Winter, die op een andere boerderij aan de Hooilandseweg was geboren. Twee jaar later verhuisde het jonge stel naar de boerderij van twee tantes aan de Dwarsweg in Uithuizermeeden.
Lang duurde hun huwelijksgeluk niet. Altina werd ziek en overleed op 13 januari 1943 in het ziekenhuis in Groningen. Zij en Bene hadden geen kinderen.

Bene Roelf Westerdijk maakte deel uit van de verzetsgroep Uithuizermeeden, samen met onder andere de gemeenteambtenaar Sietse Bergsma en de onderwijzer Willem Nienhuis. In de boerderij aan de Dwarsweg waren wapens verborgen en bevond zich een radio/zendinstallatie. Bergsma schijnt Westerdijk verschillende keren gewaarschuwd te hebben voor onvoorzichtigheid.

Op 6 februari 1945 vond er een razzia plaats, waarschijnlijk omdat er was 'gekletst' in het dorp. Dertig tot veertig soldaten omsingelden de boerderij rond 17.00 uur en deden een inval. Al schietend hebben Westerdijk, de Hilversummer Pieter van Dijk en Gerrit Bakker uit Eindhoven (oud-inwoner van Middelstum) geprobeerd te vluchten. Bakker en Van Dijk waren de radiotechnici. Het lukte Van Dijk om de eendenkooi aan de Meneersweg te bereiken, maar daar werd hij opgespoord en doodgeschoten. Bakker en Westerdijk werden zwaar gewond naar eerst het Scholtenhuis en later het Huis van Bewaring in Groningen gebracht. Beide mannen zijn waarschijnlijk midden maart of begin april 1945 doodgeschoten in het bosgebied Oosterduinen, tussen Norg en Donderen.

Na de bevrijding werden de lichamen bij toeval gevonden in een grafkuil bij het massagraf waar ook de op 8 april gefusilleerde Sietse Bergsma lag. Bene Roelf Westerdijk werd op 4 mei 1945 herbegraven in Oosteinde. Op zijn steen staat geen sterfdatum.

 

Dit verhaal is deels afkomstig uit het boek Verloren en herwonnen vrijheid, geschiedenis van Roodeschool, Oosteinde en Oudeschip tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Samenstelling: Bert Bultena, Albert Bosch, Hillechien Hilberink en Dette van der Molen. Eindredactie Teun Juk