Tentoonstelling 'Voortdurend verzet'

Wat zou jij doen?

Verzet is van alle tijden, vóórtdurend en kent vele gezichten. De tentoonstelling ‘Voortdurend Verzet! Wat zou jij doen?’ is van 30 maart t/m 27 mei te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Hier worden de verhalen van Groningse verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog weer tot leven gebracht. Mensen die vandaag de dag gevlucht zijn vanwege hun verzetswerk krijgen in deze tentoonstelling ook een gezicht.

Eén van deze verzetsstrijders is Melisande Tatiana Marie (Anda) Kerkhoven. Zij was studente medicijnen en koerierster voor ‘De Groot’, een geweldloze verzetsgroep. Ze werd gearresteerd door de Sicherheitsdienst vanwege haar verzetswerk, en ze werd gemarteld in het Scholtenhuis. Anda weigerde iets los te laten en op 19 maart 1945 werd ze doodgeschoten. Haar verhaal toont een van de vele dimensies van verzet die in de tentoonstelling aan bod komen. In totaal worden er dertien verhalen verteld van verzetsstrijders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en van nu. Aan de hand van portretten, verhalen en persoonlijke objecten krijgen zij een gezicht.

Verzet toen en nu
De tentoonstelling is de eerste van de samenwerking tussen het Oorlogs- en Verzetscentrum (OVCG) en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Beide organisaties zetten zich in om elke twee jaar een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te maken. ‘Voortdurend Verzet!’ toont de impact van verzet op het leven van mensen en hun naasten, en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te gaan. Door ook portretten van hedendaagse verzetsstrijders te tonen, wordt de actualiteit van het thema verzet benadrukt. Een van deze verhalen gaat over Anania Sorrie, een politieke journalist die vluchtte uit Ethiopië. In samenwerking met Amnesty International worden deze huidige verzetsverhalen verbeeld.