Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2018

Sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld.

Op vrijdag 4 mei vindt in Appingedam het duo-project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. Op 4 locaties vinden kleinschalige bijeenkomsten plaats die bedoeld zijn om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet staan centraal. Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding.

Een greep uit het programma van Appingedam is het Huis van Verzet waar er gesproken zal worden over Professor Cleveringa. De geschiedenis van Appingedam is nauw verbonden met het Groninger geslacht Cleveringa en de bekende Damster jurist professor Rudolph Pabus Cleveringa (Appingedam 1894-Oegstgeest 1980), inspirator van het geestelijke verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de synagoge is de première van de documentaire over professor Cleveringa, gemaakt door De Verhalen van Groningen; naar aanleiding daarvan vertelt Anja Reenders meer over zijn leven.  Daarna krijgt u een rondleiding langs de huizen in Appingedam waar hij woonde. De rondleiding eindigt bij de tentoonstelling over professor Cleveringa in Museum Stad Appingedam.

Het programma en de tijden zijn te vinden op: https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/appingedam2018

Andere locaties

Dit herdenkingsevenement vindt niet alleen plaats in Appingedam. Ook in Groningen, Winsum en Winschoten kunt u Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet bezoeken. Het project in Groningen, Appingedam, Winsum en Winschoten is een initiatief Stichting Folkingestraat Synagoge, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, diverse locatiehouders, Cultuur Historisch Centrum Oldambt, Sjoelplein Winsum, Stichting een Joodse Erfenis, Museum Stad Appingedam, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en gemeente Appingedam.