De oorlogsjaren in en rondom Grootegast

De tentoonstelling laat zien hoe het dagelijks leven voor de inwoners van Grootegast en omstreken veranderde na de inval van de Duitse bezetter. De radio werd ingeleverd, voedsel ging op de bon en voor een kopje echte koffie kwam een surrogaatproduct in de plaats.

Daarnaast gaat de tentoonstelling in op de gevolgen voor de gezagsdragers in de gemeente. Het werken onder de bezettende macht bracht duivelse dillema’s met zich mee. Bleef je op je op post, zodat je nog enige invloed kon uitoefenen of weigerde je de opdrachten uit te voeren? Met alle gevolgen van dien.

Documentaires

Deze vragen komen ook aan bod in de documentaires over Dirk Boonstra en Martinus Ritzema. Dirk Boonstra was politieman bij de politie-eenheid Grootegast. Hij weigerde het bevel uit te voeren om Joden op te halen voor transport en werd als gevolg van deze weigering gearresteerd. Via kamp Vught kwam Boonstra uiteindelijk in een werkkamp in Duitsland terecht, waar hij door uitputting overleed.

Martinus Ritzema was burgemeester in Oldekerk toen de Duitsers Nederland binnen vielen. Hij had grote moeite met het werken voor de bezetter en kreeg in 1942 op eigen verzoek ontslag. Ritzema was actief in het verzet en dook in 1944 onder. Op 1 april 1945 werd hij gearresteerd en op 10 april bij Bakkeveen gefusilleerd.

Informatie

De tentoonstelling en de documentaire zijn van 21 april tot en met 18 mei 2018 te zien in het Legiomuseum in Grootegast. Kijk voor de openingstijden op www.legiomuseum.nl. De toegang voor de tentoonstelling is gratis.

De tentoonstelling is in opdracht van het Oorlogsen Verzetscentrum Groningen samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf. Liefke Knol AV Producties maakte de documentaires.

Voorstelling

Aansluitend geeft Jorrit Boonstra een theatervoorstelling over een raadsvergadering waarin van alles misgaat en waarin, net als in het echte leven, compromissen moeten worden gesloten.